Clubduiken

Er worden geregeld clubduiken georganiseerd. Het progamma wordt elk jaar opgesteld, maar er komen ook geregeld duiken bij. Ook worden er af en toe bootduiken georganiseerd.

Bootduik met de Rijnland III

Rijnland III

Omdat bootduiken op de Rijnland III op een rustige en gezellige manier gehouden kunnen worden, willen wij op zomeravonden een duik vanaf die boot aanbieden. De Rijnland vaart met alle liefhebbers naar vier verschillende duikstekken. Elke duiktrip wordt met een borrel aan dek afgesloten.

Rijnland III

In het verleden hebben we fantastische duiken op het ketelwrak, Fritsberg en Ferry’s Favoriet gemaakt, waar wij een grote hoeveelheid leven tegen kwamen. Ook doken we op het Schoorsteenwrak. Ditt wrak ligt dicht bij de haven. Op dit moment is er alleen nog een opstaande rand te zien, die een meter hoog uit het zand komt en een meter of 30 lang is. Er zitten enkele gaten achter deze rand en er zijn enkele omhoog staande spanten. In de gaten treffen wij in de maand mei regelmatig eierafzettingen van pijlinktvissen en/of sepia’s aan en op de gehele plek divers leven. Het wrak is niet heel spectaculair en mogelijk met 12 duikers een beetje druk. Toch wordt de plek over het algemeen door de Rijnlandduikers als leuke plek ervaren, welke ook voor de beginnende bootduiker geschikt is. De maximale diepte is ongeveer 15 meter.

Ook is het maken van een driftduik mogelijk. Op de driftduiklocatie stroomt het meestal niet zo hard, maar op diepte is er iets meer stroming. Vanaf halverwege de duik vinden wij hier prachtige anjelierenvelden. Deze plek kunnen wij voornamelijk bereiken, omdat wij erlangs driften en niet terug naar de instapplaats duiken. Wij worden na bovenkomst weer opgepikt met het grote schip.

Verder is er gedoken bij Windgat of Frits’berg. De locatie “Windgat” is een klein doodlopend geultje, een zijgeul van de Pietermankreek achterin de Oosterschelde. Hier heeft de stroming een vrij steile wand uitgeslepen. In de wand zitten diverse grote holen met kreeften. In het voorjaar tot het te warm wordt hier ook veel tubularia aangetroffen. De maximale diepte tussen 2 wanden is 13 meter. Op de bodem worden regelmatig grote platvissen en veel (muiltjes)schelpen en zeenaalden waargenomen. Op deze locatie kan vaak 1 ½ uur worden gedoken. Op de duiklocatie “Frits’berg” vinden wij twee heuvels in de Oosterschelde. Op de heuvels bevindt zich veel leven, er worden geregeld verschilde naaktslakken en vissen gezien.

Een andere locatie is de Blokken die met laag water ook vanaf de kant te bereiken is, maar men moet dan wel ongeveer 400 meter lopen, zowel heen als terug. Het kan er flink stromen. Vanaf de boot duik je er met hoog water. De kant gaat steil naar een diepte van over de 30 meter. Wij adviseren meestal naar 25 meter te gaan en van daar af schuin omhoog te duiken, je duikt met de stroom mee heen en later weer mee terug. Bij deze duik is het belangrijk goed de briefing te volgen. Hier liggen hele grote veenblokken met divers leven.

Door de enorme ervaring van de schipper is het heel relaxed duiken, niet te diep en vaak perfect op de kentering. Ook de service aan boord is geweldig, er is koffie en thee. Na de duik staan de borrelhapjes voor de duikers klaar en er kan van de zomeravond genoten worden. Maak dus zomeravonden vrij en geef je op bij de hoofdtrainer! De kosten voor de bootduiken zijn afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Het zal tussen 30,00 en 50,00 euro voor een avond bootduiken worden. De prijzen zijn incl. koffie/ thee en snacks. Frisdrank en bier zijn tegen een kleine prijs aan boord te koop. Meer info over de boot.

De duikstekkeuze maken wij onder andere afhankelijk van het weer (windrichting en sterkte) en recente waarnemingen op beide duiklocaties. Graag nemen wij ook je voorkeur in onze planning op, geef deze gerust bij de inschrijving mee aan..