Onderwaterhockey

Het spel in het kort

Wat is onderwaterhockey? Onderwaterhockey wordt gespeeld op de bodem van een zwembad (afhankelijk van het zwembad op zo'n 2 tot 3,5 meter diepte). De doelbakken, ca. 3 meter lange metalen goten, staan dan op de bodem aan de korte zijden van het bad. Het veld is vaak zo groot als de omvang van het zwembad, maar soms wordt het bad opgedeeld in twee of meer velden. De bodem heeft soms hellingen die deel uit kunnen maken van het veld. Kortom er is veel variatie.

Bijzonder aan deze sport is dat het een extra dimensie heeft omdat je medespelers en tegenstanders niet alleen van voor, achter en van opzij kunnen komen (zoals bij de meeste sporten), ze kunnen er ook van boven in komen "vliegen".

Het spel wordt gespeeld zonder perslucht (slechts zwemkleding, een snorkel, duikbril, polocap, handschoen en stick zijn je hulpmiddelen), dus kan er onderwater niet geademd of gecommuniceerd worden (anders dan met gebaren). Dat vraagt om slimme timing en goede, vooraf gemaakte, tactische afspraken. Het is een snel spel en naast vaardigheid en techniek heb je ook een flinke portie conditie, uithoudings- en doorzettingsvermogen nodig. Het spel is dus niet alleen enorm afwisselend, het geeft je elke keer weer een nieuwe uitdaging.

Een team bestaat uit 10 personen waarvan maximaal 4 wisselspelers welke onbeperkt ingezet kunnen worden (er liggen dus altijd 6 spelers in het water en 4 in de wisselbak). Iedere speler draagt zwemkleding, vinnen, duikmasker, snorkel, (waterpolo)cap, een handschoen en een onderwaterhockeystick. Beide teams proberen een met lood verzwaarde puck over de bodem van het bad in het doel van de tegenpartij te schieten of te schuiven onder toeziend oog van twee of drie scheidsrechters in het water en één op de kant. Een wedstrijd duurt twee keer 15 minuten en het team dat de meeste doelpunten maak wint logischerwijs.

Ontstaan

Onderwaterhockey is in 1954 bedacht door een Britse duiker als een spelletje om de saaie conditietrainingen in het binnenbad mee af te wisselen. In Nederland wordt het spel zo’n 30 jaar gespeeld. Er is een [landelijke competitie] (http://www.onderwaterhockey.nl/competitie/overzicht/) met drie klasses en een dames- en een juniorencompetitie. Aqua Delfia heeft dit jaar een team dat uit komt in de 1e klasse. Daarmaast worden er regelmatig toernooien georganiseerd. Aqua Delfia organiseert al jaren haar eigen toernooi: het AD-Saté toernooi. Om de twee jaar worden er Europese en Wereldkampioenschappen georganiseerd, die worden gespeeld volgens de officiële spelregels.

De uitrusting

Iedere speler draagt naast de zwemkleren een snorkeluitrusting (dus: vinnen, een duikmasker en een snorkel). Je maakt dus geen gebruik van zuurstof uit een duikfles, dus als je lucht op is zul je naar de oppervlakte moeten om adem te halen. Het is dan ook belangrijk dat je op het juiste moment onderduikt om de aanval of verdediging van een teamgenoot over te nemen.

Sticks zijn gemaakt van hout of kunststof, de maximale lengte is 34 cm. Sommige spelers maken hun eigen sticks, maar het is ook mogelijk om ze te bestellen. Aqua Delfia heeft sticks te koop voor leden.

De puck is een met kunststof ommantelde loden schijf ter grootte van een ijshockeypuck. De puck weegt zo’n 1200 gram. Met een goed schot kan een speler de puck 2-3 meter verplaatsen, maar er zijn spelers die verder komen.

Een handschoen draag je aan je speelhand, hij is vooral bedoeld om je vingers te beschermen tegen de scherpe tegelranden van de zwembadbodem.

Waterpolocaps worden gedragen om de spelers van elkaar te kunnen onderscheiden en ter bescherming van je oren.

Gebitsbescherming is tegenwoordig ook verplicht. Aqua Delfia verkoopt mondbeschermers die aan de snorkel bevestigd kunnen worden. Gebitsbeschermers (bitje) kunnen ook bij een sportzaak of online gekocht worden.

Lijkt het je leuk?

Kom dan eens kijken/meespelen op een donderdagavond van 22.00 tot 23.00. Als je al kunt snorkelen kun je na een korte introductie meteen meespelen. Kun je nog niet snorkelen, dan is het verstandiger om te beginnen met wat oefeningen in het ondiepe deel van het zwembad. In beide gevallen kun je een aantal weken vrijblijvend meespelen. Als je je van tevoren aanmeldt dan zorgen wij dat er een uitrusting voor je te leen is en dat er iemand aanwezig is om je te begeleiden. Na afloop kan er onder genot van een drankje nagepraat worden in de clubruimte.

Tot slot

Onderwaterhockey is een snelle, bijzondere en intensieve sport, waarbij je veel korte sprintjes trekt. Hou je van water en ben je niet bang om moe te worden, dan is dit een leuke manier om je conditie op peil te brengen en te houden!